Kommunalbestyrelsen besluttede i december 2022, at udvide rammen for vedvarende energi fra 84 ha solceller og 3 større vindmøller til 145 ha solceller og 6 større vindmøller frem mod 2030. Der blev i forlængelse heraf annonceret to åbne ansøgningsrunder, hvor opstillere af VE kunne indsende ansøgninger til Svendborg Kommune. I februar 2023 blev der igangsætning planlægning for solcelleparken ved Gudbjerg, som en del af rammen for vedvarende energi i Svendborg Kommune frem mod 2030.
Med kommuneplantillæg 2021.15 udlægges et ca. 67 ha. nyt rammeområde med anvendelse til teknisk anlæg i form af et jordbaseret solcelleanlæg og dertilhørende forsyningstransformer og parktransformere, teknikske installationer og bygninger. Derudover gives der mulighed for dyrehold samt placering af læskure til dyrehold.
Kommuneplantillægget omfatter et område beliggende uden for den rammelagte del af kommuneplanen.
Solcellepanelerne etableres enten på faste (fixed-tilt)- eller tracker stativer.
Ved opstilling af solceller på faste stativer forventes solcelleanlægget at have en samlet kapacitet på mellem ca. 60 - 82 MW og levere en strømproduktion på mellem ca. 60.000 - 82.000 MWh/år.
Ved opstilling af solceller på tracker stativer forventes solcelleanlægget at have en samlet kapacitet på ca. 40 MW og levere en strømproduktion på ca. 40.000 MWh/år.
Solcelleanlægget forventes at have en strømproduktion svarende til ca. 13.000-17.000 husstandes årlige elforbrug.
Kommuneplantillæg 2021.15 er udarbejdet samtidig med og som grundlag for lokalplan - 691 Gudbjerg solcellepark.
Nuværende forhold
Området omfatter matr.nr. 8a, matr.nr 7a og dele af matr.nr 6e, alle i ejerlavet Gudbjerg by, Gudbjerg. Området er karakteriseret ved, at terrænet er faldende fra nord mod syd. Arealerne består primært af dyrkede marker med spredte vandhuller og diger med vegetation. Der er placeret to vindmøller med en højde på ca. 80 m indenfor rammeområdet. Vest for rammeområdet ligger et skovområde, hvor Lakkendrup Skov, Dyrehave Skove og Gudbjerg Skov mødes. Rammeområdet er placeret mellem Gudbjerg mod nord og Lakkendrup mod syd for området. Der er ikke placeret boliger indenfor rammeområdet, men der ligger 5 boliger indenfor 200 m af den forventede placering af solcellerne. Herudover grundejers bolig, som ligeledes ligger indenfor 200 m af rammeområdet.
Terrænet indenfor rammeområdet stiger gradvist fra det sydøstlige hjørne mod Ørbækvej og nordpå, fra kote 62 m til kote 93 m på Højlundsbakke nær Højlundsvej. På trods af en højdeforskel på 31 meter er området kun delvist synligt fra de omkringliggende veje, herunder fra Sortemosevej og den sydlige del af Ørbækvej. Dette skyldes primært de mange levende hegn og beskyttede diger, der løber parallelt i nord-sydlig retning. Disse hegn strækker sig ydermere langs Højlundsvej mod nord og langs den sydlige afgrænsning af solcelleparken. Den største synlighed af solcelleparken forventes at være fra den sydlige del af Ørbækvej og Sortemosevej.
Området har forbindelse til Højlundsvej mod nord.